In de Brusselse haven – door Henryk Broder

Zo langzaamaan beginnen de Verenigde Staten van Europa vorm aan te nemen. Aan de ene kant zijn daar de economisch gezonde donorlanden zoals Duitsland, Finland, Oostenrijk en Luxemburg. Aan de andere kant de ‘failed states’ Griekenland, Portugal, Spanje en sinds kort ook Cyprus. Daartussen als onzekere factor Frankrijk en Italië. Die zijn simpelweg ‘too big to fail’: ze passen niet onder het reddingsscherm.

En dan hebben we nog Roemenië en Bulgarije, in 2007 in de Unie opgenomen. Vijf jaar na hun toetreding is nog steeds niet duidelijk waaruit hun bijdrage aan de EU bestaat, afgezien van het feit dat ze elk met een commissaris in de Europese Commissie vertegenwoordigd zijn. Een Bulgaarse heeft de portefeuille ‘Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing’, een Roemeen is verantwoordelijk voor ‘Landbouw en Plattelandsontwikkeling’.

De commissarissen worden met ruim 20.000 euro per maand beloond; het viervoudige van een doorsnee jaarinkomen in Roemenië. Zij zijn onder de pannen. Anderen bekommeren zich ondertussen om hun landgenoten. In Duitsland bijvoorbeeld een werkgroep van de nationale overheid en de deelstaten die zich bezighoudt met de ‘armoede-immigratie’ vanuit Bulgarije en Roemenië.

Tussen 2007 en 2011 zijn 147.000 Bulgaren en Roemenen naar Duitsland gekomen. Daarvan spreekt bijna geen enkele Duits, vermeldt een rapport van de werkgroep. De meesten zouden van uitkeringen en zwartwerk leven en woekerprijzen betalen voor een dak boven hun hoofd. De toch al overbelaste gemeenten kunnen het niet aan. De nationale overheid zou nu de problemen maar op moeten lossen. Of liever nog de EU, die is er immers voor opgericht de problemen op te lossen die ze zelf veroorzaakt.

Maar het aantal mensen dat gelooft dat de EU ook maar één probleem op kan lossen, wordt met de dag kleiner. De EU daarentegen groeit en groeit. Dit jaar zal Kroatië als achtentwintigste schip in de Brusselse haven aanmeren, hoewel niet voldaan is aan de criteria met betrekking tot corruptie en rechtstatelijkheid. Geeft niets. Bij Bulgarije en Roemenië heeft men ook een oogje dichtgeknepen. Nu is Kroatië aan de beurt. En de nieuwe Kroaatse Eurocommissaris kan de portefeuille ‘Gevolgen van de Armoede-immigratie’ op zich nemen.

Bron: Achgut
Vertaling: HVW

Bestel alvast het boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom'

en krijg toegang tot alle artikelen op de website.

inclusief :

  • Boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' (ISBN: 978-99904-1-610-7)
  • Columns, interviews en reisverslagen van Leon de Winter
  • Columns van gerenommeerde columnisten, commentatoren en analisten
  • Links naar nog meer interessante artikelen en verhalen
Geen reacties tot nu toe.

Geef een reactie

Lees vorig bericht:
Winter-de-Leon-C-Marco-Okhuizen-at-Hollandse-Hoogte-
Aan alle HVW-lezers – door Leon de Winter

Beste HVW-lezer, Aanvankelijk had ik een boek gepland dat in maart, of april, van dit jaar zou verschijnen. Een opmerkelijk...

Sluiten