Is dit het einde van Amerika zoals we het kennen? – door Leon de Winter

Toen ik in februari aan mijn Amerika Project begon en aan Die Welt uitlegde wat mijn beweegredenen waren, had ik het met name over mijn behoefte aan een onderzoek naar de diepe verdeeldheid van het Amerikaanse volk. Ik begon met pessimisme aan mijn reizen en  mijn gesprekken. Het was duidelijk dat er twee zielen heersten in de borst van Amerika. De mensen met wie ik sprak, waren niet eensgezind over de oorzaken daarvan, maar allen wachtten ongerust op de verkiezingen.

En bij het naderen van de verkiezingsdag raakte ik aangestoken door het enthousiasme van de Romney-campagne. In mijn ogen leidde Barack Obama Amerika een heilloze weg op. Economische groei die groot genoeg is om het werkloosheidscijfer omlaag te brengen, blijft uit. Het noorden van Afrika en het Midden-Oosten vertonen tekenen van chaos. Duizenden miljarden worden uitgegeven aan hulpprogramma’s die vooral het electoraat van Obama ondersteunen.

Ik ben ervan overtuigd dat Obama een uitgesproken linkse politiek wil voeren en Amerika van zijn traditionele kwaliteiten wil ontdoen omdat hij die kwaliteiten verwerpt. Dat hij die politiek nog niet heeft kunnen uitvoeren, heeft alles te maken met de instituties die de ‘founding fathers’ hebben gecreëerd. Obama’s macht wordt begrensd. Maar hij zal de komende vier jaar zijn ware gezicht laten zien. En dat gezicht hoort bij de politiek van radicaal-links.

Haatcampagne

Obama’s campagne heeft zich met alle middelen op Romney gestort, en hem verscheurd. Romney was een vrouwenhater en een wereldvreemde rijkaard – deze boodschap werd er met behulp van honderden miljoenen dollars bij het Amerikaanse volk in gehamerd. En het blijkt een effectieve strategie te zijn geweest. Romney is geen vrouwenhater of een wereldvreemde rijkaard, maar wie die boodschap lang genoeg herhaalt, vindt altijd mensen die erin gaan geloven.

Het is ontstellend dat een campagneteam een dergelijk etiket zonder enige aanleiding, zonder enige rechtvaardiging, aan een tegenstander kan hechten. Maar het Obama-team deed het, en Romney kwam adem te kort bij het ontkennen van die aanklachten. In het eerste debat kon hij op eigen kracht aan het Amerikaanse volk laten zien dat hij een moderne, ruimdenkende politicus was, maar achteraf gezien blijkt dat Romney de Democratische haatcampagne, al zes maanden vóór de verkiezingen ingezet, niet geheel heeft kunnen wegpoetsen. Vrouwen hebben in meerderheid op hem gestemd, net als jonge kiezers, aan wie door de Democratische campagne was verteld dat de geloofswaanzinnige Romney abortus en anticonceptie wilde verbieden – dat was uit de duim gezogen, maar het trof doel.

Een groot deel van het Amerikaanse electoraat kan dus met grove, vulgaire middelen, ontleend aan het handboek van fascistische populisten, of aan die van leninisten, effectief worden gemanipuleerd. Een schandvlek verzinnen en die onverschrokken aan iemand toedichten is een, volgens Amerikaans links, geoorloofd middel om de staatsmacht te winnen en te behouden.

Onderlinge conflicten

Het huidige Amerika bestaat uit twee volken, gescheiden door religie en secularisme, door culturele uitingen, door geografie, door muziek en kleding, door eetgewoonten, door vakantiebestemmingen, door letterlijk alles. De unie wordt bijeengehouden door de grondwet, en de zuiverheid van de grondwet wordt in het oog gehouden door Hooggerechtshof. In het Hof zullen de komende jaren zetels vrij komen, omdat enkele rechters hebben aangegeven met pensioen te willen gaan. Obama krijgt nu de kans in het Hooggerechtshof nog meer activistische rechters te benoemen dan hij al heeft gedaan, en daarmee zaagt hij aan de verbindingen van het versnipperde Amerika.

De verschillen tussen de staten en de verschillende bevolkingsgroepen zijn zo groot – nadat ze in het eerste deel van de negentiende eeuw ook al optimaal waren – dat voor serieuze onderlinge conflicten moet worden gevreesd. Het medicijn daartegen is een grote overheid naar West-Europees model, die de vijftig semi-autonome staten in het bed van de verzorgingsstaat wil leggen en daarmee de unieke concepten over vrijheid en individuele verantwoordelijkheid en een beperkte overheid, uitgedrukt in de Declaration of Independence en de Constitution, zal laten eroderen.

Wat er dan dreigt te ontstaan, is een soort Europese Unie – een strompelend continent dat via zware belastingen gigantische sociale programma’s uitvoert die aan hun eigen succes ten gronde gaan.

Amerika blijft onder Obama de komende vier jaren dezelfde verdeelde natie. Obama krijgt de kans het land naar links te duwen, en daar hoort Amerika niet thuis. De federale overheid in Amerika hoort zich tot de traditionele taken te beperken, en de afzonderlijke staten horen hun eigenheid te behouden. Dat is niet de wens van Obama, en van kennelijk veel Amerikaanse burgers. Is dit het einde van Amerika zoals we dat kennen? Ik zal de komende maanden mijn onderzoek niet staken. Het lot van de vrije wereld hangt af van de uitzonderlijke kwaliteiten van de Amerikaanse unie.

Bestel alvast het boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom'

en krijg toegang tot alle artikelen op de website.

inclusief :

 • Boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' (ISBN: 978-99904-1-610-7)
 • Columns, interviews en reisverslagen van Leon de Winter
 • Columns van gerenommeerde columnisten, commentatoren en analisten
 • Links naar nog meer interessante artikelen en verhalen

4 reacties aan “Is dit het einde van Amerika zoals we het kennen? – door Leon de Winter”

 1. joyceb
  12 november 2012 at 21:08 #

  I think you exaggerate the power that Obama has. You imply that in 4 years he can convert the United States to a European model of Socialism. Believe you me, Obama will be very lucky to get one of his left ideas passed. Even if some of his left ideas were made into law they could possibly be quickly reversed by the next Republican president. The Senate is predominately Democratic and the House predominatly Republican. The Republican House will block Obama´s ideas for turning the United States on a left course.

  Also, you said Obama´s campaign team skillfully changed the image of Romney. Romneyś campaign team did the same. That is American politics. All political elections in the U.S have elements of presenting a negative image of your opponent.
  I´m not in agreement with it but that´s the way it is.

 2. kruizehoop
  15 november 2012 at 17:56 #

  Met grote interesse lees ik altijd je colums in diverse media, zo ook natuurlijk in het Vrije Westen. Altijd vind ik je invalshoek hoe je tegen wereld issues aankijkt op zijn minst interessant. Je informeert je heel goed vanuit allerlei beschikbare publicaties, al dan niet gekleurd. Tja, objectiviteit bestaat bijna niet, wellicht nog hier en daar bij een eenzame wetenschapper. Maar je gaat meestal niet over één nacht ijs, zo ook op je Amerika reizen. Dat siert je zeer. Ik ben het bijna nooit met je eens, op een enkele uitzondering na. Dat maakt niks uit, want je mening verrijkt mijn geest, in die zin wat de tegenpartij vindt en laat me nog hier en daar twijfelen, voordat ik positie kies.
  Maar het bovenstaande stuk raakt echt eigenlijk kant nog wal. Dat wil ik dan toch maar eens gezegd hebben. Ik voel niet veel voor een polemiek via dit medium. Je reactie komt wellicht voort uit je enorme teleurstelling, dat Romney het niet gehaald heeft, terwijl je waarnemingen op reis je het gevoel gaven, dat Obama de laan zou worden uitgestuurd. Het is te vroeg om nu al de analyse te maken waarom Obama toch gewonnen heeft voor een tweede termijn. Het kan dus nog met Amerika deels de goede kant opgaan. Ik vind je wel een beetje huilerig over al het kwaad dat Obama’s team Romney heeft aangedaan. Jij kent Amerika als geen ander. Je weet toch dat dit het spel is, hoe verfoeilijk ook, maar het is de methode die beide kampen hanteren. Het feit dat Obama in jouw beleving veel meer geld te spenderen had is wellicht waar, maar Romney had mooi zijn belasting routes kunnen activeren om nog wat spotjes te financieren.
  Het lijkt net of je eigenlijk niet kunt verkroppen dat de meerderheid van de Amerikanen op dit moment anders denkt dan jij. Het is toch te goedkoop om te zeggen dat ze gemanipuleerd zijn. Kom op Leon, de democratische uitkomst is, dat Amerika het misschien ook in de toekomst wat anders wil aanpakken en niet altijd de powergame willen spelen. Dat zal dan met veel vallen en opstaan gebeuren. Jij wilt toch ook nog niet een keer in een oorlog geritseld worden. Zoals altijd heb ik veel respect voor je vizie ook in je bovenstaande essay, maar ik deel je mening niet en dat wilde ik gewoon toch ook eens keer zeggen.

 3. Connie
  17 november 2012 at 22:34 #

  The benefit of the doubt? Even kijken wat er daadwerkelijk doorgevoerd kan worden met zo’n verdeeld congres etc.

 4. Guerrero
  30 november 2012 at 19:11 #

  Tja, Kruizenhoop heeft een enkel puntje, de republikeinse campagne was ook niet altijd even fris, maar that’s al in the game. Voor de rest deel ik je visie op Obama.
  De oplossing is niet eenvoudig, want die moet gevonden worden hoe die vervloekte 47%
  waarvan Romney zei dat die nooit Republikeins ( of zo je wilt niet links) zullen stemmen
  naar beneden te krijgen, terwijl de tendens juist omhoog gaat. Latino import, crises stuwen dit percentage richting EU waarden. Het wordt m.i. het grootste probleem van de welvarende westerse beschaving. Plat gezegd en te kort door de bocht: de have nots
  gaan door hun getal in democratieen de meerderheid grijpen, en dan wordt het afrekenen. Ik denk dat in NL de voortekenen al aanwezig zijn. Je stukje over de bevolkingsexplosie in Palestina sluit hier ook wel op aan. Ik hoop zo dat ik mij vergis !

Geef een reactie

Lees vorig bericht:
UN
Dieper graven in het ‘Tech for Tyrants’-schandaal van de VN – door Claudia Rosett.

Leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken (HFCA) van het Amerikaanse Congres zetten het onderzoek naar een van de...

Sluiten