Armer worden door herstellende beurs (1) – door David Goldman

Update: Aandelen zijn enorm gestegen op de huidige lijst van werkgelegenheid. Het is zelfs zo dat Amerikanen minder hebben gewerkt in april dan in maart: vermenigvuldig de stijging van loonkosten met de afname van gewerkte uren en het totaal aantal werkuren is gedaald. Bijna de gehele toename in werkgelegenheid vond plaats in de retail, hospitality en uitzendbranche en geeft waarschijnlijk aan dat werkgevers het werk over een groter aantal krachten verdelen die minder uren maken, om zo te besparen op zorglasten.
Vlak na Obama’s herverkiezing hoorden we Republikeinse leiders uitleggen dat Obama gewoon heel veel geluk had gehad. De economie bevond zich in de herstelfase van een normale bedrijfscyclus en Obama had de juiste golf te pakken. Aangezien de aandelenmarkt als een speer door de eerste vier maanden van 2013 ging en weer piekte als vanouds, leek het verhaal geloofwaardig; tot een paar weken geleden, althans.
Het ene deprimerende economische bericht volgt het andere op. De werkgelegenheid groeit amper, volgens een onderzoek van het ADP (marktleider op het gebied van loon- en salarisadministratie), dat aantoonde dat er in april 119.000 banen bij gekomen zijn en in mei 118 000. De inkoopmanager’s index voor goederen daalde in april enorm: van 54,6 naar 52,1. (50 betekent ‘geen verandering’).
De website van de Statistieken van het Schaduwkabinet heeft het werkelijke werkloosheidscijfer, het deel van de beroepsgeschikte bevolking dat niet werkt, berekend op 23%. Hier vallen ook de zogenaamde ‘langdurige, ontmoedigde werklozen’ onder, die niet tot de beroepsbevolking gerekend worden. Zelfs de ruime maat waarmee de overheid de werkloosheid meet, blijft steken op 15%; twee keer zo hoog als vóór de crisis.
Uitgaande van het Bruto Binnenlands Product is de economie met 0,8% gegroeid in het vierde kwartaal van 2012 en met 2,5% in het eerste kwartaal. Dat is krap 1,5%, als de voorraden niet meegerekend worden. Investeringen in industriële apparatuur zijn in dat kwartaal zelfs gedaald. De huidige economie houdt zich dan ook maar net staande.
Nee, Obama heeft de herverkiezing niet gewonnen doordat de stemmen uitgebracht werden op de top van een normale bedrijfscyclus in de herstelfase. De economie is er écht zo erg aan toe. En Obama ook. Erg genoeg gold dat voor het Republikeinse stembiljet ook.
Waarom gaat het zo slecht met de economie? In de volksmond wordt gezegd dat het komt doordat de personeelsbelasting is gestegen en dit 140 miljard dollar aan persoonlijk inkomen heeft gekost in het eerste kwartaal. Een andere grote categorie aan persoonlijk inkomen, de bonussen, zijn met 125 miljard dollar gedaald en hebben daarmee een bijna net zo grote aanslag op het persoonlijk inkomen gedaan als de gestegen personeelsbelasting. Dit is bijna in z’n geheel toe te schrijven aan de lagere dividenden. Het blijkt dat bedrijven veel minder contanten uitbetalen aan aandeelhouders. Het dividend per aandeel op de S&P 500 (beursindex van de V.S.) daalde van ongeveer 9 dollar naar 8 dollar in het eerste kwartaal en de cijfers over het BNP geven aan dat dit overal in het bedrijfsleven het geval was.
Wordt vervolgd.
Bron: PJMedia
Vertaling: HVW
Bestel alvast het boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom'
en krijg toegang tot alle artikelen op de website.
inclusief :
- Boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' (ISBN: 978-99904-1-610-7)
- Columns, interviews en reisverslagen van Leon de Winter
- Columns van gerenommeerde columnisten, commentatoren en analisten
- Links naar nog meer interessante artikelen en verhalen
Geen reacties tot nu toe.