Biografie Leon de Winter

Leon de Winter is één van de bekendste schrijvers en politiek columnisten van Nederland. De zestien boeken die hij op zijn naam heeft staan – voornamelijk bestsellers – zijn vertaald in tweeëntwintig talen. In 2002 ontving hij de prestigieuze Duitse Die Welt Literatuurprijs, en in 2006 mocht hij de Buber-Rosenzweig Medaille voor de joods-christelijke dialoog in ontvangst nemen, na onder anderen Joschka Fischer, Lea Rabin en Yehudi Menuhin. Hij was enkele jaren adjunct fellow aan het Hudson Institute, en in 2005 samen met zijn vrouw Jessica Durlacher gasthoogleraar aan Berkeley University in Californië.

Als politiek columnist en commentator schreef De Winter een populaire wekelijkse column in Elsevier, en waren zijn stukken te lezen in vele internationale bladen en kranten, waaronder The Wall Street Journal en Der Spiegel. Hij is vaak te gast in politieke talkshows in Nederland en Duitsland. Op dit moment schrijft hij columns voor De Telegraaf en de Duitse krant Die Welt.

Leon de Winter is ook een succesvol filmregisseur en -producer. In 1984 was zijn film De grens een Officiële Selectie in één van de hoofdprogramma’s van het filmfestival in Cannes. In 2000 heeft hij De hemel van Hollywood geschreven en geproduceerd, met Burt Reynolds en Rod Steiger in de hoofdrollen.

De Winter (1954) werd in een joods gezin geboren en groeide op in het zuiden van Nederland. Hij studeerde aan de Filmacademie en gaf zijn eerste boek uit op zijn tweeëntwintigste. Hij is getrouwd met Jessica Durlacher – ook een bestsellerauteur – met wie hij twee kinderen heeft: Moos en Solomonica. Ze wonen in Bloemendaal en Los Angeles, Californië.

De meest recente roman van De Winter, Het recht op terugkeer (2008), speelt zich af in 2024, in een Israël dat is gekrompen tot de omtrek van Tel Aviv. Deze roman, een literaire thriller, biedt een duister kijkje in een nachtmerriescenario voor de joodse staat, verraden en verlaten door al zijn voormalige bondgenoten.

Meer over Leon de  Winter