De Fatwa en de ijsberen – Henryk M. Broder

Op 7 juni heeft op de Egyptische tv een bekende geestelijke een fatwa uitgesproken over een afvallige. Hamed Abdel-Samad, een in 1972 in Egypte geboren politicoloog die sinds 18 jaar in Duitsland woont, heeft de islam en de profeet beledigd en moet daarvoor boeten. Met zijn leven.

Een fatwa is een soort vonnis waar geen rechtszaak aan te pas komt en waartegen men ook niet in beroep kan. Iedere gelovige moslim heeft het recht, zoniet de plicht, het te voltrekken. Niemand weet dat beter dan Hamed Abdel-Samad die zich in zijn boeken (‘De ondergang van de moslimwereld’) en in het openbaar kritisch over de islam uitgelaten heeft, wetende welk risico hij daarmee neemt.

Ik heb Hamed vier jaar geleden leren kennen, kort na het verschijnen van zijn eerste boek ‘Mijn afscheid van de hemel’. Daarin beschrijft hij de weg die hij afgelegd heeft van islamist naar zelfstandig denkend intellectueel die zich door niemand voor laat schrijven wat hij geloven moet.

We zijn vrienden geworden. Twee ‘migranten’, zo verschillend als maar enigszins mogelijk is, die toch meer gemeen hebben dan het paspoort waarin staat dat ze Duitser zijn. Daarbij moet Hamed de moordlustige toorn van de islamisten vrezen, terwijl ik het in het ergste geval aan de stok krijg met de Centrale Joodse Raad.

Hamed bevindt zich nu ergens op ‘een veilige plaats’ in Egypte, terwijl ik in een Berlijns café zit en mijn mail lees.

Hoe beroerd de zaak er ook uitziet, er is één troost: De gewone Duitser heeft een stuk beter begrepen wat ertoe doet dan de intellectuele voorhoede. Die maakt zich meer zorgen om het lot van de door de klimaatverandering bedreigde ijsbeer dan om een fatwa tegen een collega die slechts gebruik gemaakt heeft van zijn recht op vrije meningsuiting.

Terwijl de intellectuele elite zwijgt, krijg ik dagelijks e-mails zoals deze: ‘Ik ben solidair met mijnheer Abdel-Samad en wil hem zeggen dat er in Duitsland mensen zijn die aan hem denken en de terreur van de fundamentalisten om te kotsen vinden.’ Of deze: ‘Ik heb gehoord van de fatwa tegen Hamed Abdel-Samad’ Heeft hij een schuilplaats nodig? Bij wie kan ik me melden?’

Kom terug Hamed. De ondergang van de moslimwereld kan nog wel even op zich laten wachten.

Bron: Achgut
Vertaling: HVW

Bestel alvast het boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom'

en krijg toegang tot alle artikelen op de website.

inclusief :

  • Boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' (ISBN: 978-99904-1-610-7)
  • Columns, interviews en reisverslagen van Leon de Winter
  • Columns van gerenommeerde columnisten, commentatoren en analisten
  • Links naar nog meer interessante artikelen en verhalen
Geen reacties tot nu toe.

Geef een reactie

Lees vorig bericht:
AXE deodorant 150 ml2
Bax. Als Axe, maar niet zo fris – door Henryk Broder

Zou er zoiets bestaan als een Pulitzer-prijs voor domheid en onwetendheid, dan zou een aantal figuren uit de Duitse pacifistische...

Sluiten