Homemade

President Obama verklaarde afgelopen zaterdag dat hij de bevoegdheid heeft om Syrië te bombarderen maar dat hij toch, als gebaar naar het constitutionele karakter van de VS, het Congres wil laten debatteren.

Normaal heeft Obama geen behoefte aan dat soort gebaren. Het is zijn manier om zich nu achter het Congres te verschuilen en de mogelijkheid te openen dat het Congres de actie afkeurt. Dan hoeft hij niet.

Want net als het constitutionele gebaar is de aanval op Syrië een loos militair gebaar. Hij wil Assad niet uit Damascus jagen. Want dan grijpen extremistische rebellengroepen de macht, en zal de hel die Syrië heet – een zware politiestaat met een corrupte bovenlaag waar niets geproduceerd wordt; kent u ‘Made in Syria’ producten, behalve massamoord en terreurplannen? – een nog ergere hel worden.

Obama moet dus enkele dagen lege gebouwen bombarderen, en de futiliteit daarvan is hem niet ontgaan. George W. Bush zei over de bombardementen die Clinton had bevolen op de bezittingen van Osama bin Laden in Soedan in 1998: ‘When I take action, I’m not going to fire a $2 million missile at a $10 empty tent and hit a camel in the butt.’

Maar Obama gaat dat wel doen, als het Congres hem niet de pas afsnijdt. Er is nog steeds geen definitief bewijs dat Assad opdracht heeft gegeven om in zijn eigen stad de buitenwijken met chemische wapens te bestoken. Dat dergelijke wapens zijn gebruikt, is duidelijk. Maar onder welke omstandigheden, blijft onduidelijk.

Obama kan het regiem vermorzelen. En om te voorkomen dat de extremisten het land nog verder uithollen, zou hij ook de bases van de extremisten moeten aanvallen. Daarmee zou hij de niet-extremisten steunen en Iran een dodelijke slag toebrengen. Maar hij durft het niet aan. Dat is begrijpelijk: het zijn ideeën die vol risico’s zijn. Assad zal zeker proberen tijdens zijn val Israël, Libanon en Jordanië mee te sleuren, en misschien ook Turkije.

Maar nu blijft Assad stevig in het zadel. Zijn meesters in Teheran zijn tevreden. En daar moet onze focus op gericht blijven: het islamistische regiem in Iran is de bron van alle ellende.

Wat moet Obama doen? Hij moet tegen Saoedie-Arabië en Turkije en Egypte zeggen: dit is jullie sores, zoek het maar uit, vallen jullie maar aan. Die landen beschikken over honderden F-16’s. Ze zijn door Amerika getraind en bewapend. De tirannie van de al-Assads, de etnische haat, de oorlog tussen de sjiïeten en de soennieten – het is allemaal homemade in het Midden-Oosten.

Bestel alvast het boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom'

en krijg toegang tot alle artikelen op de website.

inclusief :

  • Boek 'Op zoek naar de Amerikaanse droom' (ISBN: 978-99904-1-610-7)
  • Columns, interviews en reisverslagen van Leon de Winter
  • Columns van gerenommeerde columnisten, commentatoren en analisten
  • Links naar nog meer interessante artikelen en verhalen
Geen reacties tot nu toe.

Geef een reactie

Lees vorig bericht:
assad
Schijn en waarheid

Waarom zijn er geen beelden vertoond van de slachtoffers van de gasaanvallen in Syrië in hun eigen omgeving? De beelden...

Sluiten